Туристік дестинацияның тартымды элементтерінің бірі – мәдени- мұра (Шығыс Қазақстан облысы мысалында). Культурное наследие как аттрактивный элемент туристской дестинации (на примере Восточно- Казахстанской области). (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Мақалада Шығыс Қазақстан облысының мәдени-тарихи ескерткіштержәне туристік- рекреациялық потенциалы қарастырылған. Кешендікзерттеу негізінде Шығыс Қазақстан облысының табиғи андшафттарыныңаттрактивлігі және әлеуметтік- экономикалық туристік- рекреациялықресурстарының аудандастыру нәтижелері көрсетілген. Облыстаболашақ туризм түрлерінің дамуының концептуалды бағыттарыберілген. Өлкенің тарихи- мәдени ескерткіштерінің туристік әлеуетінбағалай отырып, оның туристік дестинация ретіндегі тартымдылығымен аудандарының мәдени-тарихи ескерткіштермен қанығудеңгейлері анықталып, аудандастыру жүргізілген. Рекреанттармен шетел туристерінің назарын өзіне аудартатын Сарыкөл көнетүрік кешендері, Мойнақ петроглифтері, «Абай – Шәкәрім» мемориалдықкешеніне сипаттама берілген, өлкені тартымды туристік дестинацияретінде дамытудағы тарихи- мәдени ескерткіштердің орны анықталған,осы орталықтарды танымдық туризм орталығына айналдыру үшін алғышарттары мен тежейтін факторлары анықталған. Казахстанской области в сфере туризма. На основе комплексногоисследования представлены результаты районирования территориипо степени аттрактивности природных ландшафтов и по степенинасыщенности социально- экономическими туристско- рекреационнымиресурсами, предложены концептуальные направления развитияперспективных видов туризма области. На основе оценки туристскойдестинации определена степень потенциала области культурно-историческими памятниками. Привлекательными для отечественныхи инностранных туристов являются Сарыкол, петроглифы Мойнак,мемориальный комплекс «Абай – Шакарим», которые выступаюткак аттрактивные элементы туристской дестинации. Авторамипроведен анализ факторов, препятствующих развитию туристскойсферы в данной области.
Keywords: туристік дестинация; тарихи- мәдени ескерткіштер; туристік аудандастыру; тежеуіш; туристская дестинация; культурно- исторические памятники; туристско- рекреационное районирование; привлекательные факторы