Становление науки о туризме в Казахстане: вузовский аспект. Қазақстанда туризм ғылымының қалыптасуы: ЖОО-дағы аспект. (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Статья посвящена проблеме научных исследований туризма как сложного и многогранного явления, поиску места этих исследований среди научных дисциплин, проблеме формирования общей теории туризма, вопросам преподавания  туризма и рекреации в высшей школе. Создание учебных направлений высшей школы по туризму и рекреации не опиралось на сформировавшиеся научно-технические основы, реализация этих направлений, имеющих прикладное значение, потребовало включения многих научных дисциплин, для которых туризм является только фрагментом их предмета изучения. Этим была вызвана необходимость создания не только междисциплинарной учебной программы, но и системы наук о туризме. Мақалада туризмдегі ғылыми зерттеу мәселелерін күрделі және көп қырлы құбылыс ретінде қарастырып, ғылыми пәндер арасынан зерттеулер орнын анықтау, жалпы туризм теориясын қалыптастыру мәселесі, жоғары оқу орындарында туризм және рекреацияны оқыту мәселелері қарастырылған. Жоғарғы оқу орындарында туризм және рекреация бойынша оқу бағыттарын құрастыру қалыптасқан ғылыми-техникалық негіздерге сүйенбейді, бірақ та бұл бағыттарды жүзеге асыру зерттеу пәнінің фрагменті туризм болатын қолданбалы мағынаға ие көптеген ғылыми пәндерді біріктіреді. Пәнаралық оқу бағдарламалары ғана емес, сонымен қатар  туризм туралы ғылым жүйесін қалыптастыру қажет деп қарастырылды.
Keywords: феномен туризма; наука о туризме; науки о туризме; общая теория туризма; туризмология; туризмоведение; туристика; туризм феномені; туризм ғылымы; туризм ғылымдары; туризм жалпы теориясы; туризмге кіріспе; туристика.