Алматы обылысының желэнергетика потенциалын бағалау. Оценка ветроэнергетического потенциала Алматинской области. (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Бұл мақалада 18 метеорологиялық стансаға 1971 – 2011 жылдар аралығындағы орташа айлық жел жылдамдығының уақыттық қатарының мәндерін пайдалану арқылы Алматы облысы аумағында жел режиміне сипаттама берілді. Жел жылдамдығының орташа мәндері, өзгерушілік сипаттамалары және аномалиялары талданды. Алматы облысы аумағында жел жылдамдығының көпжылдық орташа мәні 1 м/с-тан 7 м/с-қа дейін өзгеретіні көрсетілген, максималды мәні Жалаңашкөл стансасында байқалған. Алматы облысына жел энергетика потенциалына баға берілген, оның мәні үлесті қуаттылық мәніне сәйкес 10 м биіктікте 1-1240 Вт/м2 шамасында өзгереді және толығымен жел сипаттамасымен анықталады. В статье рассматривается ветровой режим на территории Алматинской области с использованием временных рядов средних месячных значений скорости ветра на 18 метеорологических станциях в период с 1971 г. по 2011 г. Анализируются средние величины, характеристики изменчивости, аномалии скоростей ветра. Показано, что средние многолетние скорости ветра изменяются на территории Алматинской области с от 1 м/с до 7 м/с, максимальные значения отмечаются на станции Жаланашкол. Дана оценка ветроэнергетического потенциала Алматинской области, который варьируется согласно величине удельной мощности на уровне 10 м в пределах 1-1240 Вт/м2 и полностью определяется картиной ветров.