(untitled) (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
В статье приведены результаты изменения оледенения и гляциальных озер бассейна реки Каратал на основе данных дистанционного зондирования. Определены морфометрические характеристики ледников и озер. Проведено сравнение параметров оледенения и озер за разные временные срезы, оценены темпы деградации оледенения и динамика гляциальных озер рассматриваемого бассейна. Отступление ледников сопровождается увеличением числа и площади гляциальных озер, расположенных на молодых моренах. Установлено, что за 55 лет площадь оледенения сократилась на 89,35 км2 (на 44,12 %), количество озер увеличилось с 166 в 2002 до 181 в 2014, а суммарная площадь их увеличилась более чем на 17 %. Мақалада арақашықтықтан зондылау мәліметтері негізінде жасалған, Қаратал өзені бассейнінің гляциалды көлдері мен мұзбасу өзгерістері нәтижелері келтірілген. Мұздықтар мен көлдердің морфометриялық сипаттамалары анықталған. Әртүрлі уақыт шеңберінде көлдер мен мұзбасу көрсеткіштеріне салыстыру жасалып, қарастырылып жатқан бассейннің гляциалды көлдер динамикасы мен мұзбасу деградация қарқыны бағаланған. Мұздықтардың шегінуімен бірге жаңа мореналарда орналасқан гляциалды көлдердің ауданы мен санының өсуі қатар жүреді. Мұзбасу ауданы 55 жылда 89,35 км2 (44,12 %-ға) қысқарса, ал көлдер көлемі 2002 жылы 166-дан 2014 жылы 181-ге дейін өскен, олардың жалпы ауданы 17%-ға ұлғайған.