(untitled) (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Оңтүстік Қазақстанда қыс мезгіліндегі термикалық режимнің климаттық ерекшеліктері қарастырылған. Орташа айлық минимальды және максимальды ауа температурасының қарастырылған аудан бойынша таралуы беріліп, қыс мезгіліндегі орташа айлық ауа температурасының ірі аномалияларының таралу ерекшеліктері қарастырылған. Аномалияның қатаң түрде бағалануы бойынша қарастырылған 40 жыл ішінде қыс мезгілінде экстремальді суық 7 жыл, ал экстремальді жылы 5 жыл тіркелген. Рассмотрены особенности термического режима зимнего сезона в Южном Казахстане. Дано распределение средней месячной минимальной и максимальной температуры воздуха по рассматриваемой территории, и рассмотрены особенности крупной аномалии средней месячной температуры воздуха. Определена аномалия по жесткому критерию (|±Dt|>1,5s) и составлен каталог экстремальных зимних месяцев по температуре воздуха. За рассматриваемый период с 1971 – 2010 гг. в зимнем сезоне экстремально холодными были 7, а экстремально теплыми 5 случаев.