Адам дамуының демографиялық аспектілері (Орталық Азия елдері мысалында) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Орталық Азия аймағы үлкен адамзат ресурстары әлеуетін қамтиды, алайда кейбір елдердің бір-бірінен жераумағы, халық саны, адам әлеуетінің дамуы, кедейлік деңгейі және т.б. көресткіштері бойынша айырмашылығыбар. Бұл мақалада Орталық Азия елдеріндегі адамзат ресурстарының жағдайы қарастырылады.Мақалада Орталық Азия елдерінің адам әлеуеті дамуының индексі бойынша елдердің халықаралықрейтингіндегі орны қарастырылады. Мұнда адам әлеуеті дамуының деңгейін және оны қалыптастырушыкомпоненттерді айқындатын көрсеткіштер берілген. Сонымен қатар, бұл компоненттерді басқарудағы ОрталықАзия мемлекеттерінің рөлі көрсетілген.Орталық Азия аймағындағы теңсіздік пен кедейлік көрсеткіштері және олардың өмір сүру сапасының көрсеткіштерінқалыптастырудағы рөліне талдау жасалады.Мақаланы жазу барысында статистикалық, картографиялық, аймақтық, т.б әдістер қолданылды.Орталық Азия елдеріндегі адам дамуы деңгейіне жасалған талдау нәтижесі бойынша, Қазақстан Республикасыаймақтағы адам әлеуетінің дамуы бойынша алдыңғы орында, бірақ экологиялық мәселелер елдің алдағы дамумүмкіндіктерін шектеп отыр.