Геоэкологическое состояние поверхностного стока геосистем бассейна реки Сарысу - (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Проведена характеристика геоэкологического состояния геосистем на участках фоновых ключевых, а также на участках, расположенных в зоне сильного антропогенного заражения. Установлено существенное увеличе-ние концентраций SO4 2-, Cl-, NO2-, NO3-и Pb2+ в воде по мере приближения к источнику выбросов. Приведены количественные вариационно-статистические показатели содержания макрокомпонентов и микроэлементов, которые отражают интенсивность, характер и особенности их накопления в водах. Составлена карта геосистем бассейна Сарысу.Сарысу өзені алабы геожүйелерінің жер беті ағынының геоэкологиялық жағдайы Негізгі фондық аймақтар мен қарқынды антропогендік әрекет ету зоналарында орналасқан геожүйелердің геоэкологиялық сипаттамасы берілген. Ластаушы заттар құйылатын көзге жақындаған сайын судағы SO4 2-, Cl-, NO2-, NO3 -и Pb2+мөлшерінің көбеюі анықталды. Судағы макрокомпоненттер мен микроэлементтер мөлшерінің сандық вариациялық-статистикалық көрсеткіштері келтірілген. Сандық варициялық-статистикалық көрсет-кіштер макрокомпоненттер мен микроэлементтердің судағы жинақталу ерекшеліктерін айқындайды. Сарысу өзені алабының геожүйелер картасы құрастырылған.