Отырар ауданының су қорлары және оларды ауыл шаруашылығында пайдаланудың негізгі мәселелері - Водные ресурсы Отрарского района и основные проблемы с использованием их в сельском хозяйстве (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Ғылыми мақалада, Отырар ауданы аумағындағы жер үсті және жер асты су қорларын құрайтын басты өзендері мен көлдеріне, ірі каналдары мен құдықтарына, су қоймасына, топырақ асты және артезиан суларының тара-луы жағдайына географиялық сипаттама беріле отырып, олардың қазіргі қоректену жағдайы, жыл мезгілдері бойынша су режимінің ауытқуы, су жүйелеріне жақын және алшақ орналасқан жерлердің сумен қамтамасыз етілу деңгейлерінің әртүрлілігі мен оның себептері, су тапшылығы мен топан су басу себептері, көрші мемлекеттердің ауданның экологиясына тигізетін әсері және оның салдарлары сияқты мәселелер тиянақталып, оларды шешу үшін атқарылатын мемлекеттік және халықаралық деңгейдегі шаралар көрсетілген. Сонымен қатар, аудан аумағындағы жер асты су қорларын пайдалану мүмкіндіктері мен олардың аумақтық-шаруашылық маңыздылығы қарастырылған. В статье рассмотрено современное состояние поверхностных и подземных вод Отрарского района, их источни-ки формирования, показаны основные проблемы, связанные с использованием водного фонда и мероприятия по их решению. Также рассмотрены особенности распространения водного фонда данного района и их пространственно-хозяйственное значение.