Ауылшаруашылықтың бедер түзуші үрдістерінің дамуына әсері (Батыс Қазақстан аумағы мысалында) - Воздействие сельского хозяйства на развитие современных процессов рельефообразования (на примере Западного Казахстана) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Адамның шаруашылық қызметінің қазіргі жүйесінде, ауылшаруашылық бедерге ең жақын және онымен тығыз байланысты әлеуметтік-экономикалық саланың элементі болып саналады. Себебі, шаруашылықтың барлығы жер бедерінде дамиды, оның әсерінен табиғи үрдістердің дамуы қарқындалады, жер бедері өзгеріске ұшырайды. Мақалада Батыс Қазақстан аумағында, әсіресе, аридті, жауын-шашын аз жауатын Атырау және Маңғыстау аймақтарындағы ауылшарушылықтың дамуы және оның жер бедеріне әсері сипатталған.В современной системе хозяйственной деятельности человека сельское хозяйство является тем элементом со-циально-экономической сферы, который наиболее близок и тесно связан с рельефом. Так как оно развивается на рельфе, то под ее воздействием преобразуется, т.е. рельеф в результате активизации многих природных процессов. В статье дается описание развития сельского хозяйства в Западном Казахстане, в частности, в Аты-рауской и Мангыстауской областях, и его воздействия на преообразование рельефа.