Қазақстан Республикасының ауылдық елді мекендеріне радиациялық мониторинг пен экологиялық- демографиялық зерттеу жүргізудің ақпараттық жүйесін жасау мен дамыту жоспары.Создание и планы развития информационной системы эколого-демографического обследования (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Мақалада Қазақстан Республикасының ауылдық елді мекендеріне радиациялық мониторинг пен экологиялық-демографиялықзерттеу жүргізу жобасының зерттеу нысандары бойынша далалық жəне зертханалық деректерді өңдеуге арналған ақпараттықжүйенің техникалық жəне функционалдық архитектурасын жасау мақсатында түсінік берілген. Жүйені дамыту жоспарынаақпараттық-аналитикалық жəне геоақпараттық қосалқы жүйелердің талдамалары енгізілді. В статье дано описание целей создания, технической и функциональной архитектуры информационной системы, создан-ной для обработки полевых и лабораторных данных по объектам обследования проектов эколого-демографического обследо-вания и радиационного мониторинга сельских населенных пунктов Республики Казахстан. В план развития системы включенаразработка информационно-аналитической и геоинформационной подсистем.