ГЕОГРАФИЯ ПӘНІНЕН КАРТОГРАФИЯЛЫҚ ТАПСЫРМАЛАРДЫ ҚҰРАСТЫРУДА MICROSOFT EXCEL БАҒДАРЛАМАСЫН ПАЙДАЛАНУДЫҢ ТИІМДІЛІГІ (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2026)
Мақалада география бойынша картографиялық тапсырмаларды жасау кезінде Microsoft Excel бағдарламасын пайдалану тиімділігі қарастырылады. Картография саласындағы ақпараттық талдау мен деректерді визуализациялаудың заманауи технологиялары картографиялық тапсырмаларды құрастыру процесін оңтайландыруға көптеген мүмкіндіктер береді. Бұл мақала кестелер құру, деректерді пішімдеу, географиялық деректерді ұсыну үшін формулалар мен диаграммаларды пайдалану сияқты Microsoft Excel бағдарламасының негізгі функционалдығын қарастырды. Сауалнама жүргізілді, онда студенттер мен география оқытушыларынан құралған қатысушылар карта тапсырмаларын жасау үшін Microsoft Excel бағдарламасын пайдалану тиімділігіне байланысты сауалдарға жауап берді. Сауалнама нәтижелері Microsoft Excel бағдарламасын пайдалану карта жасау процесінің тиімділігін айтарлықтай арттыратынын көрсетті. Бағдарлама есептеу, деректерді манипуляциялау және визуалды көріністер жасау сияқты көптеген операцияларды жеңілдетуге және автоматтандыруға мүмкіндік береді. Microsoft Excel бағдарламасының икемділігі мен ыңғайлылығының арқасында қатысушылар географиялық деректермен тиімдірек жұмыс істей алды және сапалы карта тапсырмаларын жасай алды. Қорытынды бөлімде көрсетілгендей, зерттеу Microsoft Excel бағдарламасын пайдалану географиялық карта тапсырмаларын құрастыруда тиімді құрал екенін растайды. Нәтижелер картографиялық тапсырмалардың сапасын жақсарту және оларды құру процесін оңтайландыру үшін білім беру мекемелерінде және кәсіби салада пайдалану үшін осы бағдарламалық жасақтаманы ұсынуға мүмкіндік береді.Мақала кіріспеден, негізгі бөлімнен және қорытындыдан тұрады. Кіріспеде тақырыптың өзектілігі мен зерттеу мақсаты айқындалады. Негізгі бөлімде Microsoft Excel бағдарламасының мүмкіндіктері мен оны география сабағында қолдану тәсілдері қарастырылады, сондай-ақ картографиялық тапсырмаларды құрастырудың практикалық үлгілері ұсынылады. Қорытынды бөлімде зерттеу нәтижелері жинақталып, ұсыныстар беріледі.