Угрозы эколого-геоморфологической безопасности и их картографирование (на примере территории Центрального Казахстана) - Экологиялық-геоморфологиялық қауіпсіздіктің қауіптері және оларды картографиялау (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Основой возникновения причин опасностей являются противоречия, возникающие в результате взаимодействия внешних и внутренних явлений и факторов, меняющих во времени свое содержание и направленность развития. Экологические проблемы, взникающие в результате проявления этих опасностей, в той или иной степени, затрагивают морфолитогенную основу и, связанные с ними, экзодинамические процессы. Их реше-ние включает изучение всех компонентов окружающей среды, их комплексирование на определенной основе. Такой основой является эколого-геоморфологическая среда, дифференциация которой обусловлена техноген-но-модифицированной морфолитогенной основой исследуемой территории.Қауіптер және себептердің туындау негізі – уақыт ішінде өзінің мазмұнын және даму бағытын өзгертіп отыратын ішкі және сыртқы құбылыстар мен факторлардың өзара әрекеттілік нәтижесінде пайда болатын қарама-қайшылықтар. Қауіптіліктер нәтижесінде қалыптасатын экологиялық мәселелер белгілі дәрежеде морфолитогендік негізге және онымен байланысты экзодинамикалық үрдістерге өз әсерін тигізеді. Олардың шешілуі қоршаған ортаның барлық компоненттерінің талдауын және олардың белгілі негізде кешенденуін қамтиды. Сондай негіз болып дифференцияациясы техногенді-өзгерген морфолитогендік негізбен себептелген экологиялық-геоморфологиялық орта саналады.