Аридті ландшафттарда орналасқан минералды шикізатты шығару аймақтардың техногендік рельефі (Орталық Қазақстан мысалында) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Мақалада минералды шикізаттың шығаруымен байланысты техногендік рельеф қарастырылған. ОрталықҚазақстанда ірі көмір бассейні – Қарағанды көмір бассейіні орналасқан. Экологиялық-геоморфологиялықзерттеулер әсерінен осы аймақта техногендік әрекеттерді жандандыратын тағы да бірнеше көздер анықталды:флюсты ізбестас, құм, құмды-қиыршықтас, цемент кен орындары. Минералды шикізатты шығаруы келесінегативті құбылыстардың дамуына әсер етеді: тау өнеркәсіпті ауданның жер бетінің батпақтануы, судың астын-да қалуы, опырылуы.