Экологическое воздействие ликвидации карьера Шаймерден на окружающую среду - Қоршаған ортадағы Шаймерден карьерді жою кезеңіндегі экологиялық әсері (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Изложены общая гидролого-гидрогеологическая характеристика и результаты прогнозных гидрогеологи-ческих оценок скорости затопления карьера Шаймерден свинцово-цинкового месторождения Шаймерден в Костанайской области и технических решений по первому этапу рекультивации территории. На основе анализа химического состава естественных озер в районе расположения месторождения и наблюдений за изменением минерализации воды в приемнике водоотлива оз.Кояндыкопа производится оценка изменения минерализации его вод после прекращения водоотлива, показывающая рост минерализации при увеличении испарения с поверхности. Прогнозная оценка минерализации и химического состава вновь образованного озера на месте карьера строится на основе долевого участия в водоприток подземных вод различных водоносных горизонтов и их химического состава. Качество воды ограничивает его использование только в качестве природоохранного.Приводятся результаты оценок воздействия на окружающую средурекультивационных мероприятий, оказывающих временное негативное (пыление) и позитивное (восстановление эстетического вида нарушенных земель) влияние. Аумақтың топырақ құнарлылығын қалпына келтіру бірінші кезең бойынша техникалық шешімдер мен Қостанай облысындағы Шаймерден қорғасын-мырыш кен орны Шаймерден карьерін су басу жылдамдығы болжамды гидрогеологиялық бағалау нәтижесі мен жалпы гидрологиялық-гидрогеологиялық сипаттама берілді. Беткейден буланудың жоғарылауы кезінде минерализацияның өсуін көрсететін, кен орындары орналасқан аумақтардағы табиғи көлдердің химиялық құрамын талдау негізінде және су төкпе тоқтаған соң сутөкпе қабылдағышының Қояндықопа көлі суының минерализациясының өзгеруін бағалау жүргізіледі. Карьер орынында жаңадан пайда болған көлдің суының құрамы жер асты суларының әртүрлі сулы қабаттарында және олардың химиялық құрамына байланысты, оның болжамдықминерализациясы мен химиялық құрамын бағалауы барлықтарының бөлігінен құрылады. Табиғат қорғау мақсатында су сапасы арқылы пайдалануы шектеледі. Рекультивация шараларының қоршаған ортаға әсерінің бағалау нәтижелері көрсетілген, ауқытша кері әсер етеді (шаң-тозаң) және жағымды (бұзылған жерлердің эстетикалық түрін қалпына келтіру).