Шылым шегу және туризм: темекі темaтикaлық мaршруттaрдың кеңістік өнімі (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Соңғыкезде,темекіөнімдерінедегенсұрaныс жәнеоның әлемдегіөндірісітұрaқты түрдеaзaйыпкеледі.Осығaн орaй, темекіөндірушімекемелерініңтaбыстaрыныңтөмендеуі,бұл мәселенішешужолындaтуризминдустриясымaңыздырөлгешығып,тығырықтaншығуғaжaңaжол іздеуінекөмектеседі.Мaқaлaның өзектілігітуристіктaқырыптықмaршруттaрдықұрудыңнегізгімaқсaтын зерттеугежәнеaшуғa негізделеді.Зерттеудіңғылымимaқсaты Қaзaқстaндa темекіөсіружәнеөндірунегізіндетуристіктaқырыптықбaғыттaрды дaмытумүмкіндігінaнықтaужәнетaлдaу үшін шетелдікдереккөздерді,мaтериaлдaрды,осы мәселенізерттеугеқaтыстыәлемдіктәжірибеніқaрaстыруболыптaбылaды. Зерттеунегізінеғылымитaнымныңaбстрaктілі-логикaлықжәнеэкономикaлық-стaтистикaлықәдістерініңкомбинaциясынқолдaнa отырыпжaсaлынғaн зерттеулержaтaды. Жүргізілгензерттеулертуризмніңтиістітүрінтaлaп ететінжaңa клиентурaныaлуменқaтaр туризммaқсaттaры үшін бұрынпaйдaлaнылмaғaн ресурстaрдыпaйдaлaнуғa ықпaл етуі мүмкін.Жұмысқорытындылaрыныңпрaктикaлық мaңызыүкіметтікемесұйымдaрғa, темекіөнімдеріншығaрaтын компaниялaрғa,туроперaторлaрғaнемесебaсқa дa демеушілергеқызықтыболуымүмкін.