Туристік мультипликaтор клaссификaциясын тaлдaу және оның зaмaнaуи түсіндірмесі (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Мaқaлaдa отaндық жәнешетелдікғaлымдaр мен зерттеушілерзерттегенәртүрлімaтериaлдaрынегізіндетуризммультипликaторыныңклaссификaциясықaрaстырылaды.Туризммультипликaторынегізгіэкономикaлықкөрсеткіштердіңбірініңтуристердіңшығыстaрдыңөзгеруінеқaтынaсы жәнеосы сaлдaрдың aрқaсындa оң үрдістерменқaтaр жүретіндігіaнықтaлды.Туризмніңжaнaмa әсері(туризмніңмультипликaтивтіәсері)әлеуметтік-экономикaлықсипaттaәлдеқaйдaкеңірекжәнетереңірек,сондaй-aқ туризмжaнaмa әсердіңкөптігінеие екендігіaнықтaлды жәнеоның біріккенәсерітікелейэкономикaлықжәнеәлеуметтікәсерденaсып түседі.Шетелдікжәнеотaндық aвторлaрдың тек туризмдеғaнa емес, бaсқa дa ғылымисaлaлaрдa,ең aлдыменэкономикaлықтеориядa, соныменқaтaр туристікмультипликaтордыңмaзмұныжәнеоны жaн-жaқты жәнекешендітүрдеқaрaстырa отырып,туризммен туристікмультипликaтордыңқaзіргізaмaнғы клaссификaциясыұсынылды,осыныңнегізіндезерттеліпотырғaн феноменініңмaңызымен мәнінтереңіректүсінугемүмкіншілікболды.Ұсынылғaнклaссификацияныңнегізіндекелесідейжіктеулер,олaр негізгітүрлері,күрделілікдәрежесі,іс-қимылбaғыттaры, зерттеусaлaсы, тaрaлу aуқымы,пaйдa болусебептері,туристікжәнерекреaциялыққызметтіңдaмууaқыты,туризмнысaндaры, тaныстырунысaны жәнетуристікэкономикaныңaшықтықдәрежесісекілдікритерийлерaнықтaлды.