Қазақстан Республикасы өмір сүру сапасының әлеуметтік көрсеткіштері: талдау және бағалау (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Халықтың өмір сүру деңгейі мен сапасының көрсеткіші елдегі әлеуметтік-экономикалыққатынастардың даму деңгейін көрсетуге арналған. Қазіргі заманғы мемлекет әлеуметтік-экономикалық саясаттың азаматтардың өмір сүру деңгейі мен сапасын көтергенде ғана дамиалады. Бұл мақала Қазақстан халқының өмір сүру сапасының әлеуметтік көрсеткіштерінкөрсетеді: халықтың өмір сүру сапасының әлеуметтік блогының негізгі көрсеткіштеріайқындалды, Қазақстанның аймақтарының типологиясы халықтың өмір сүру сапасы деңгейініңәлеуметтік блогында жүргізілді, интегралдық индекстерді есептеу жүргізілді. Қазақстанныңөңірлерінде халықтың өмір сүру сапасының индикаторларының әлеуметтік блогы динамикадабілім ретінде осындай қосалқы блок бойынша статистикалық деректермен ұсынылған; ғылыммен инновациялар; денсаулық сақтау; мәдениет; қауіпсіздік; тұрғын үй жағдайлары; әлеуметтікинфрақұрылым; әлеуметтік қамсыздандыру және демалыс. Әлеуметтік бірліктегі халықтың өмірсүру сапасын сипаттайтын негізгі көрсеткіштер: 6-24 жас аралығындағы халықтың білім деңгейі;халықтың нақты табысының индексі; дәрігерлермен қамтамасыз ету; тұрғындарды тұрғын үйменқамтамасыз ету; мемлекеттік әлеуметтік жәрдемақылар алушылар саны. Бұл негізгі әлеуметтіккөрсеткіштер өңірлердегі халықтың әлеуметтік әл-ауқатын көрсетеді.