Алматы агломерациясы аумағындағы жерді тұрақты пайдалану қағидалары (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Қаланың жер ресурстары өндіріс күшін орналастыру үшін базисі ғана емес, қала халқыныңөмір сүру кеңістігінде біртұтас қызмет етеді. Қазіргі таңда қала дамуының динамикасын үйренужерді пайдалану қағидасын және қаланың жер ресурстарын басқарудың үлгісіне қарауды қажететеді. Қалалық жерді пайдалануды оңтайландыру - төтенше күрделі міндет қалалық жерлербасқа да жер ресурстарының түрлерімен – қоныстану, өндірістік, жолдық, ормандық, сулық,ауыл шаруашылық. Ауыл шаруашылығы мақсатындағы жерлер қалалық жерлерге қарағандакүрделі полимортық құрылымды құрайтын жер үсті және жер астында орналасқан құрылыстықинженерлік нысандар кіреді.Кез-келген аумақта жерді пайдалану табиғи - ландшафт ерекшеліктеріне байланысты.Жерді пайдалануды оңтайландырудың маңызды аспектісі, оның аумақтық құрылымынжетілдіру, әртүрлі функционалдық мақсаттарға алқаптың оңтайлы қатынасын құру болыптабылады. Жерді пайдалануды оңтайландыру - жер ресурстарын зерттеуге арналған кешенді,жүйелі, өңірлік көзқараспен сәйкес болуы керек. Аумақтың ландшафтық-экологиялықерекшеліктері антропогендік әсерге қоршаған ортаға тұрақтылық дәрежесін анықтайды.Мақалада агломерация аумағына экологиялық тұрақты қағидалары анықталған, экологиялық -экономикалық қауіпсіздікті және жер ресурстарын сақтауды қамтамасыз ететін кешенді нақтышара қабылдауға бағытталған.