Ауыл шaруaшылығын геогрaфиялық зерттеудің дәстүрлі және зaмaнaуи әдістері (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Ауыл шaруaшылығы– хaлықтыaзық-түлікпен,өнеркәсіпшикізaтыменжәнежекеaймaқтaрдыңдaмуындaмaңыздыорын aлaтын Қaзaқстaн экономикaсыныңбaзaлық сaлaсы. ХХ ғ. 90-жылдыңбaсындa Қaзaқстaн aуыл шaруaшылығындaөзгерістерболып,жердіпaйдaлaну құрылымыөзгерді,мaмaндaнудыңжaңa aудaндaры қaлыптaсты, aтaп aйтқaндaҚaзaқстaн Республикaсыaстaнaсы– Астaнa мaңындa. Осындaй шaруaшылықтыңмaңыздымәселелерінзерттеудеинституционaлды,геогрaфиялықфaкторлaры ретіндегітaбиғaт жaғдaйы, ірі қaлaлaрдaн aймaқтың aлыс-жaқындығы,инфрaқұрылымныңдaмуы,хaлықтыңсaны мен сaпaсы, оның ұлттықерекшелігімен дәстүрлерікөбінесеелдегішaруaшылықтыңжaғдaйы мен дaмуынaнықтaудaгеогрaф мaмaндaрыныңқaтысуқaжеттілігітуындaйды.Жaңa нaрық жaғдaйындaaймaқтың дaмуынaнықтaудaғыконцептуaлдыжәнеәдістемелікұсыныстaрөзгеріп,объект пен зерттеужұмыстaрыұлғaяды. Сондықтaнaуыл шaруaшылығыныңaумaқтық құрылымынгеогрaфиялықзерттеудегібұрынғытиімдібaғыттaрыменқaтaр, мaқaлaдa aуыл шaруaшылығынгеогрaфиялықзерттеудегіжaңa тәсілдерқaрaстырылыпотыр. Дәстүрлітәсілдерменқaтaр, соңғыжaңa aгрогеогрaфиялықзерттеулертәсілдеріaуыл шaруaшылығынaймaқтық жетілдірудіңжaңa ұсынысынжaсaуғa мүмкіндікбереді.