Климаттық жағдай Қазақстан көлдерінің рекрациялық әлеуетін бағалау компоненті ретінде (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Жалпы табиғи нысандар мен көлдердің рекреациялық әлеуетін бағалау компоненттерініңбіріне климат жатады. Климаттың ең жоғарғы әсері адамның ауа-райына реакциясы арқылыкөрінеді. Атап айтқанда, ол жарықтандыру, күннің ұзақтығы, жиынтық күн және ультракүлгінрадиацияның түсуі, ауа мөлдірлігі, температурасы мен ылғалдығы, жел жылдамдығы, бұлттылықжәне т.б. Бұл көрсеткіштер рекреацияның әр түріне қолайлылық деңгейін анықтайды. Мақаладакөлдерге туризмнің экологиялық, экскурсиялық, жағажайлық-шомылу түрлеріне байланыстыклиматтық бағалау жасалып, туризмнің осы түрлерімен айналысу үшін қолайлы кезеңніңұзықтығы бойынша Қазақстан аумағын зоналау жүргізілді. Қарастырылып отырған туристікмаңызы бар көлдер (Марқакөл, Жайсан, Индер, Көлсай, Каспий теңізі, Шайтанкөл т.б.) бойыншамәліметтердің болмауына қарай, жағажайлық-шомылу демалысы үшін су беті жеткіліктіжылынатын, ауаның қолайлы температуралық интервалы бөлінді. Қазақстанның рекреациялыққұндылығы бар, әртүрлі ендік және биіктік белдеулерде орналасқан жекелеген көлдерініңмысалында, жылы кезеңдер аралығында (сәуір – қазан) туризмнің әрбір түрі үшін жан-жақтыталдау жасалынды. Рекреациялық қызметтің әрбір түрі үшін, туристік қызығушылықтартуындататын нысандар маңында туризмнің болашағы бар түрлерін сәйкестендіруге мүмкіндікберетін, Қазақстан аумағындағы қолайлы кезеңдер ұзақтығының картасы құрастырылды.