Теңіз бетіндегі мұнай дақтарын мультиспектралды спутниктік суреттер көмегімен анықтау әдісі (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Бұл жұмыста суреттің нысандық-бағдарлау анализін (OBIA – Object-based Image Analysis)Sentinel-2A және Sentinel-2B серіктерінен алынған көп спектралды орташа рұқсатты оптикалықмәліметтерге пайдалану арқылы Каспий теңізінің бетіндегі мұнаймен ластануларды анықтаумақсатында орындалған үдерістер қарастырылды. Sentinel-2A, B «Сореrniсus» атты қоршағанортаның Ғаламдық мониторингісі мен қауіпсіздігі бойынша жұмыс жасайтын серіктердіңғарыштық тобына кіретін Жерді арақашықтықтан зерделеудің еуропалық спутнигі. Аталғанмәліметтерді пайдаланудың артықшылығы – тұтынушыларға тегін түрде ұсынылуы, олардыңжоғары рұқсаттылығы және шынайы уақыт режимінде пайдаланушыларға қолжетімділігі. Мысалретінде Каспий теңізінің су айдынында мұнайдың төгілуінің екі жағдайы, яғни атап айтқанда«Мұнай тастары» мен «Қашаған» кен орындарының аудандарында талдама жасалды. Бұл жұмыстыңмақсаты Каспий теңізінің қазақстандық су айдыны секторындағы мұнаймен ластанулардыңорнын және шекараларын мультиспектралды оптикалық ғарыштық суреттер арқылы анықтауболып табылады. Мақсатқа жету үшін OBIA анализі пайдаланылды, оған сәйкес суретте ұқсасспектралдық сипаттамаға және пішінге ие көрші нысандарды анықтау үшін сегментация (саралау)үдерісін қолданады. Ол бірнеше кезеңнен тұрды, оны орындау нәтижесінде теңіз бетіндегімұнаймен ластанулар анықталады.