Қазақстан «жасыл өсу» жағдайында шикізат секторының жоғары үлесі бар ел ретінде (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Мақала Қазақстанның жасыл экономикаға өту жағдайы мен мүмкіншіліктерін зерттеугеарналған. Тұрақты дамуды жақтаушы ретінде республика «қоңыр экономикадан» жасылэкономикаға біртіндеп өту үшін күш салады. «Жасыл экономика» адамның әл-ауқатын арттыруғабағытталған экономиканы құруға әкелетін және келесі ұрпақтың дамуы мен табиғи ресурстарғаұқыпты қарау үшін оңтайлы сапалы жағдайлар қалыптастыратын құрал болып табылады.Қазақстанда «жасыл» экономиканың дамуы көптеген постиндустриалдық мемлекеттерді өзініңауқымымен жанаған экологиялық шиеленістен құтылуға мүмкіндік береді. Авторлар Қазақстанданегізгі отын-энергетикалық ресурс көмір болып табылатын энергетиканың жағдайына талдаужасайды, сонымен қатар статистикалық мәліметтер негізінде Қазақстанның ЖІӨ-нің энергиялықсыйымдылығы қарастырылды. Мемлекетте жасыл энергетиканың даму әлеуеті мен мүмкіншіліктеріқарастырылған. Түбегейлі өзгеріс жолдары тек мемлекеттің экономикалық дамуына ғана тәуелдісараланбайды, сонымен қатар әлеуметтік жағдай мен қоғамдық қатынастардың дамуына дабайланысты болып келеді. Авторлар көп өлшемді статистикалық талдау әдістерін пайдала отырып,мемлекеттің әлемдегі орнын анықтауға мүмкіндік беретін жалпы дүниежүзілік көрсеткіштергеқатысты өлшемдерді анықтады. Осы өлшем негізінде кейбір дамыған және дамушы елдергеэкономиканы түбегейлі өзгерту үшін бағыттауға қажет инвестицияның үлесін есептеп шығарды.