Пәкістандағы халық пен су қорларының таралуы (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Су қорларының жетіспеушілігі, судың көп мөлшерде алынуы, халықтың ауылдан қалаларға көшіп-қонуы мен ұдайы өсуі Пәкістандағы су тапшылығын тудыруда. Алайда, су қорларының ұтымсыз пайдаланылуы салдарынан күнделікті пайдаланыстағы су қорлары азайып, ал үй аумақтарын салу үшін жердің болуы тұрғындардың көші-қонына байланысты азаяды, ал қалалық жерлер толып кетеді. Осылайша, осы мақаланың мақсаты Пәкістанның әртүрлі провинцияларындағы халықтың үлестірілуін, сондай-ақ су бетінің мөлшерін, ауыз суға қолжетімділікті және суды тұтынуды қамтамасыз ету. Нәтижелерді анықтау үшін SEDAC, World Pop, Joint Research Center (JRC-GHS), World Version 4-нің (GPWv4) Gridded Population және акведуктор картасы 2.0 сияқты әртүрлі дереккөздерден жүктелді. Халықты және су бөлу карталарын еркін кросс-платформалық геоақпараттық жүйе (QGIS) контексінде картаға алгебралық көзқарастарды жүзеге асыру кезінде зерделенді. Растрлық және векторлық деректер жиынтығымен жіктелу, бірін-бірі қиып алу, қию, маскировка және басқа да ГАЖ әдісі қолданылды. Зоналық статистикалық құралды қолдану арқылы біз Пәкістанның әрбір провинциясында тұратын адамдардың санын зерттедік. Дегенмен, халықты және судың тығыздығын карталармен толтыру арқылы біз ел халқының бөлігі су ресурстарының үлкен көлемін шығарып, су тапшылығымен байланысты проблемаларға тап болған нәтижелерді алдық.