Ақтөбе қаласының аумағын қоршаған ортаның ластану деңгейлері бойынша аудандастыру. Районирование территории города Актобе по степени загрязнения окружающей среды. (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Мақалада Ақтөбе қаласының агломерация ретінде дамуындағыэкологиялық жағдайлары қарастырылған. Қала агломерациясыныңтұрақты дамуын қарастыра отырып, қоршаған ортаның ластанумәселелері табиғат пен адамның әсерлесу әрекеттерінентуындайтындығы айтылады. Берілген аумақтың антропогендікжүктелімі аумақтың қалыптасқан табиғи- ресурстық әлеуеті мен табиғаткешендерінің тұрақты дамуынан экологиялық мүмкіндіктерініңартқандығын келтіреді.В статье рассматриваются экологические факторы развитияагломерации города Актобе. Анализируя устойчивое развитиегородских агломераций, необходимо отметить, что проблемызагрязнения окружающей среды возникают в результате такоговзаимодействия природы и человека, когда антропогенная нагрузкана территорию превышает экологические возможности даннойтерритории, обусловленные ее природно- ресурсным потенциаломи устойчивостью природных комплексов к антропогеннымвоздействиям.