Ақтөбе облысы аумағында табиғи нысандар түрлерін ұйымдастыру мәселелері. Проблемы организации природных объектов на территории Актюбинской области. (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Мақалада Ақтөбе облысы аумағында өңірлік табиғи парк, табиғатескерткіші, табиғи нысандар түрлерін ұйымдастыру мәселелеріқарастырылған. Ерекше қорғалынатын табиғи аумақтардың ғылыминегізделген желісі болып биологиялық түрлілікті сақтаудың аса тиімдіжәне оңтайлы түрлерінің бірі саналатыны, олар тек жекелегенбірегей экожүйелерді, түрлер мен қауымдастықтарды ғана емес, сонымен қатар, тұтастай алғанда мекен ететін табиғи ортаны да сақтауға мүмкіндікбереді.В статье рассматриваются проблемы организации природных парков,памятников и объектов на территории Актюбинской области. Однойиз наиболее рациональных и эффективных форм сохранениябиологического разнообразия считается научно обоснованная сеть особо охраняемых природных территорий, которая позволит сохранитьне только отдельные уникальные ландшафты или экосистемы, видыи сообщества, но и природную среду обитания в целом.