Жаңажол кен орны қоршаған ортасының техногенді ластануын картографиялау. Картографирование техногенного загрязнения окружающей среды месторождения Жанажол.Картографирование техногенного загрязнения окружающей среды месторождения Жанажол. (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Жаңажол кен орны қоршаған ортасының экологиясы атмосфера,гидросфера және литосфераның экологиялық жағдайларыныңфункциясы болып табылады, яғни зерттелетін жердің экологиясынбағалау үшін аталған сфералардың ластану деңгейлерін жәнеолардың өзара байланыстарын анықтау арқылы бере аламыз.Жаңажол кен орны қоршаған ортасының ластануы келесі негізгікөздерімен байланысты: мұнай өндіру, Аташ карьері, тазартылғанбұрғылау шламын көметін орындар.Определяющими экологию окружающей среды месторожденияЖанажол являются экологическое состояние атмосферы, гидросферыи литосферы, то есть для оценки экологии исследуемой местностинадо определить уровень загрязнения названных сфер и их взаимосвязь. Загрязнения окружающей среды месторожденияЖанажол связано со следующими основными источниками:производство нефти; карьер Аташ; место для закопки очищенногобурения шлама.