Балқаш көлінің оңтүстік- шығысындағы Қарашаған шығанағындағы емдік балшықтың физикалық- химиялық құрамын зерттеу. Исследование физико- химических свойств лечебных грязей Карачаганского залива в юго-восточной части озера Балхаш. (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Емдік балшықтар (пелоидтар) – өсімдіктер мен жануарлар қалдықтарының микробиологиялық ыдырауының есебіненгидрологиялық және гидрохимиялық режимі әртүрлі су қоймалдарындатүзілетін табиғи экологиялық жүйе болып табылады. Адам ағзасынақарқынды фармакологиялық әсері болатын олар физикалық-химиялық құрамы, биологиялық және химиялық белсенді заттарменқанығу дәрежесі жағынан алуан түрлі болуымен ерекшеленеді.Мақалада Балқаш көлінің оңтүстік- шығысындағы Қарашағаншығанағындағы емдік балшықтың физикалық- химиялық құрамын,шығу тегін, құрылымын, органолептикалық құрамын, физикалық-химиялық көрсеткіштерін зерттеу нәтижелерін айғақтайтын деректерұсынылған. Соңғы уақыттарға дейін ғылыми зерттеулер мен ғылымижобаларда Балқаш көлінде кездесетін әлсіз минералданған сульфидтітұнбалы емдік балшықтардың бальнеологиялық қасиеттері әлі толықзерттелмеген.Лечебные грязи (пелоиды) – природные экологические системы,которые, формируясь в водоемах с различными гидрологическимии гидрохимическими режимами преимущественно за счет микробиологического разложения растительных и животных остатков,отличаются разнообразием химического состава, обогащены биологически и химически активными компонентами, многие изкоторых оказывают четко выраженное фармакодинамическоевоздействие на организм человека. В статье представлены данныео результатах исследования по изучению происхождения, структуры,органолептических, физико- химических показателей месторождениялечебных грязей на побережье залива Карачаган на юго-востокеозера Балхаш. До последнего времени в научных исследованияхи проектных проработках не получено достаточно данных о бальнеологических свойствах слабоминерализованных сульфитныхиловых лечебных грязей озера Балхаш.