Квазигеоид моделін дамытуда вейвлет түрлендіру функцияларын енгізу тәжірибесі (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2018)
Мақалада геодезиялық өлшемдер дәлдігін және технологиясын, түбегейлі жаһандық навигациялық серіктік жүйесімен (ГЛОНАCC, GPS және т.б.) орындалатын өлшемдергенегізделген координаталарды анықтаудың серіктік әдістерін қолдану тәжірибесі қарастырылған. Топографиялық-геодезиялық өндіріс үшін серіктік нивелирлеуден алынған геодезиялықбиіктік жүйесі мен жер геометриялық нивелирлеуден алынған нормальдық биіктік арасындағы байланысты орнату маңызды. Геодезиялық және нормальдық биіктіктер арасындағы байланысыЖер бетінде немесе оның бетіне қатысты орындалатын гравиметриялық өлшеулер нәтижелері бойынша есептеуге болатын биіктік аномалиясы (квазигеоид биіктігі) арқылы жүреді. Биіктіканомалиясын дәл анықтау арқылы жүзеге асырылуы күрделі жербеттік нивелирлеуді серіктік нивелирлеумен алмастыруға болады. Жердің нақты гравитациялық өрісінің нормадан ауытқуынсипаттайтын, тіктеуіштің гравиметриялық ауытқуын анықтау мәселесі де өзекті астрономиялық және геодезиялық координаталар жүйелері арасындағы байланысты және т.б. орнатукезінде жоғарғы геодезиядағы редукциялық есептерді шешу кезінде тіктеуіш ауытқуының құрамдас бөліктері қолданылады. Интегралдық формулаларға негізделген гравитациялық өрістрансформатын анықтаудың классикалық әдістері, бастапқы ақпараттардың дискретті болуын, қате өлшемдердің күрделілігін және Жер бетінің барлық бөліктерінде белгілі бола бермейтінінескермейді. Қазіргі кезде уақыттың нақты масштабында гравитациялық өріс трансформантын анықтау мәселелерін теориялық тұрғыдан және практикалық тұрғыдан шешу маңызды.