ГАЖ технологиясын қолдана отырып су алқабындағы жыртылған жерлердің топырақ ылғалдылығын зерттеу (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2018)
Мақалада су алқабындағы жыртылған жерлердің топырақ ылғалдылығының таралу ерекшеліктері қарастырылады. Су алқабы үшін ылғал таралуының қалай заңдылыққа сәйкескоэффициенті қолданылып, оның уақытша артық ылғалдануы топыраққа әсер ететіні анықталады. ГАЖ технологиясын пайдаланып, уақытша артық ылғалданған топырақ ауданын анықтауалгоритмі сипатталады. ArcGIS ArcToolBox құралдары көмегі арқылы алынған жер бедерінің сандық моделін пайдаланып, зерттеу учаскесіндегі жар еңісінің GRID-моделі құрастырылдыжәне су алқаптарының шекаралары есептелді. «Жиынтық ағын» құрал көмегімен потенциалды су ағыны болып саналатын және анықталған су алқаптары шеңберінде ерекше тор құрайтынсызықтар құрастырылды. Жүргізілген зерттеулер нәтижесінде ылғалдың біркелкі таралуының жаңа коэффициентін есептеу әдісі пайда болды. Осы әдістің артықшылығы мен тәжірибелікқолданылуының маңызы – ылғалдың біркелкі таралу коэффициентін есептеу үшін тек аймақ бедерінің сандық моделі мәліметтері қажеттігінде.