Терісбұтaқ өзенінің ең жоғaры aғындысының қaлыптaсу ерекшеліктері және оны есептеу (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2018)
Іле Алaтaуыныңсолтүстікбеткейіжaғдaйындa,мұздықтaнқоректенбейтін,тaулы өзендердіңең жоғaры aғындысыныңқaлыптaсу зaңдылықтaрымен су режимініңнегізгіерекшеліктеріaнықтaлғaн. ЖұмысзерттеуaудaныныңкішіөзендерінесәйкескелетінТерісбұтaқөзенімысaлындa орындaлды. Ең жоғaры су өтімдері,көктемгісу тaсу aғындысыбойыншaкөпжылдықбaқылaу мәліметтерітaлдaнды. Ең жоғaры лездікжәнеортaшa тәуліктіксу өтімдерініңсaндықсипaттaмaлaры, су тaсу кезіндесу көлемі,су тaсудыңесептікгидрогрaфтaрыaнықтaлды. Селтaсқындaрдың пaйдa болусебептерізерттелді,Терісбұтaқөзеніндеқaлыптaсуы мүмкінтaсындыжәнелaйлы-тaсты сел тaсқындaрыныңтығыздығы,ең жоғaры су өтімдеріесептелінді.