Ыстықкөл көлінің гидрохимиясының көп жылдық динамикасы (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2017)
Ыстықкөл көлі ең ірі таулы және құрлықтық тұзды көлдердің бірі болып есептеледі. Ыстықкөлкөлінің бассейнінің суының химиялық құрамының көп жылдық динамикасын бағалау және талдау1932 ж., 1977 ж. және 1986 ж. мәліметтер бойынша жүзеге асырылады. Көл суының тұздылығыорташа көп жылдық динамикасы 1928 ж., 1960 ж., 1980 ж., 2000 ж. және 2014 ж. мәліметтернегізінде анықталды. Көл суында сульфаттар, хлоридтер, натрий және магний иондары басым.Na+ және Mg+ катиондары және Cl- және SO42- аниондары басым. Судың химиялық құрамыбойынша сульфаттар көбірек және көл суы минерализацияның сульфатты класына және хлоридті-сульфатты-натрийлі-магнийлі типіне жатады. Көл суы сілтілік реакцияға ие және 2015 ж. рН 7,95-8,82 аралықта болған. Ыстықкөл көлінің тұздылығы 6.22 г/л тең. Табиғи сулардың гидрохимиясынзерттеудің экономиканың түрлі салаларында практикалық маңызға ие. Өйткені сумен қамтамасызету және суды пайдаланудың әр салаларында табиғи суларды пайдаланған кезде судың химиялыққұрамы есепке алынады. Су объектілерінің ластануы және антропогендік факторлардың өсуінебайланысты гидрохимиялық зерттеулердің де маңыздылығы арта түсуде.