Батыс Қазақстан облысы шегіндегі Жайық өзені алабының оң жағалауының геохимиялық жағдайы (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2017)
Бүгін қоршаған ортаның ластануына байланысты проблемалар жиі пайда болады. Ал табиғиортаның ластануы улы элементтері бар заттардың пайда болуына әкеледі. Бұл мәселелердіңсебебі антпропогендік әсердің табиғатқа, өзен алабына әсері етуі, химиялық элементтердіңшекті рауал концентрациясы көбеюі болып табылады. Бұл ластану жағымсыз, түрлі қайтымсыззардаптарға әкеледі. Сондықтан, су ресурстарымен байланысты кез келген мәселелерді шешумаңызды. Осы шешімдердің бірі, яғни, белгілі бір саланың бастапқы сатысында ластанудыбасқару және алдын алу үшін су нысандарының геохимиялық талдауын жасау болуы мүмкін,белгілі бір химиялық элементтерден тазарту әдістері, су ресурстарын ластайтын химиялықэлементтер туралы деректерді пайдалану арқылы көп шоғырланған жерін анықтау. Бұл химиялықластаушы заттар қорғасын, кадмий, мыс, мырыш, темір, және т.б. Сондықтан, мақаладаЖайық өзені алабының оң жағалауындағы су нысандарының химиялық қосылыстарыныңсипаттамаларын талдайтын он төрт негізгі аумақтан алынған табиғи, жер үсті су үлгілерікөрсетілген. Зерттеулер сынақ зертханасы деректерінің негізінде жүргізілді, Ca, Mg, SO42-, Mn,Fe, Na және K, хлоридтер және қаттылық сияқты химиялық элементтердің су нысандарындағышекті рауал концентрациясы анықталды.