Батыс Қазақстан облысы шегіндегі Жайық өзені алабының сол жағалауындағы су нысандарына геохимиялық талдау (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2017)
Бұл мақалада қазіргі күні өзекті мәселелердің бірі антропогендік әсердің өзен алабынаәсері және оның салдарынан химиялық элементтердің санының артуына әкелетін мәселеқарастырылған. Мұндай ластану адамға және су нысандарына теріс әсерін тигізетін күтпегенжағдайларға әкелетіні сөзсіз. Қоршаған ортаның ластануының нәтижесінде улы заттар, улыэлементтер пайда болады. Мұндай ластағыштарға қорғасын, кадмий, мыс, мырыш, темір, т.б.жатқызуға болады. Қазіргі заманғы адам ықпалының негізгі қаупі шексіз адам қажеттіліктері ментабиғаттың шектеулі әлеуеті және шексіз ғылыми, техникалық мүмкіндіктердегі сәйкессіздіктежатыр. Осыған байланысты өзен алабы су нысандарын геохимиялық талдау, басқару және белгілібір шекарада өз дамуының ерте сатысында қоршаған ортаның ластануын болдырмау қажеттілігітуындайды. Бұл жағдайда, зерттеу нысаны Батыс Қазақстан облысы Жайық өзені алабыныңсол жағалауындағы аумақ болып табылады. Сондықтан, мақалада Жайық өзені алабының солжағалауындағы су нысандарының химиялық қосылыстарының сипаттамаларын талдайтын он төртнегізгі аумақтан алынған табиғи, жер үсті су үлгілері көрсетілген. Зерттеулер сынақ зертханасыдеректері негізінде жүргізілді, Ca, Mg, SO42-, Mn, Fe, Na және K, хлоридтер және қаттылықсияқты химиялық элементтердің су нысандарындағы шекті рауал концентрациясы анықталды.