Қалалық жоспарлауға жұртшылықтың қатысуы: неміс және украин тәжірибесі (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2017)
Соңғы уақытта Украина азаматтарының билікті тікелей жүзеге асыру үдерістері белсендібола бастағанын ерекшелеп өтсек, ол өз кезегінде тұтастай мемлекеттік билік пен қоғамныңары қарай демократиялануының дәлелі болады. Бұл сондай-ақ қалалық басқару үдерістерінеде қатысты. Бұл зерттеу жұмысында біз Украина қала тұрғындарының қала құрылысы бойыншашешім қабылдау үдерісіне қатысу мысалдары мен мәселелерін көрсете отырып, осы үдерістердіқалалық дамытуда жергілікті тұрғындардың белсенді қатысу мәселелерінде үлкен тәжірибесі барГерманиядағы жағдаймен салыстыруға тырыстық. Біз Украина мен Германиядағы жұртшылықтыжұмылдыру механизмдерін қарастырамыз. Қоғамдастықтың қатысуы әр түрлі формада жүзегеасырылады: ақпараттандыру, кеңес беру, ынтымақтастық және табыстау – осылар біздіңУкраинадағы ұмтылуға тиіс мұратымыз болып табылады. Сонымен қатар аймақтағы билікоргандарының әрекеттері туралы халықты ақпараттандыру деңгейін жоғарылату қажеттілігі жәнеЕО кеңінен қолданылатын формаларға сәйкес оларға институционалдық қатысу мүмкіндіктерінжоғарылатуға негізделген.