Биогеография және филогеография (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2017)
Биогеография бұл тірі ағзалардың таралу себебі мен заңдылықтарын зерттейді. Биогеографиялық, оның ішінде тарихи биогеография, экологиялық биогеография және филогеографиялық сұрақтарды шешуде бірнеше тәсілдер бар. Филогеография – бұл түрлер мен популяциялардың генетикалық және географиялық құрылымын зерттейді. Филогеография әдетте түрлер мен популяциялар ішіндегі паттерн қалыптасуы мен генеалогиялық тарихын зерттеу үшін генетикалық ақпаратты қолданады. Бұл ақпарат биогеографиялық облыстар мен түрлердің өзара байланысын анықтау үшін қолданылады. Генетикалық маркерлер бірыңғай түрде беріліп отырады, мысалы, митохондриялық немесе хлоропластық ДНҚ тізбектері, олар аналық немесе аталық жағынан генеалогиялық тарихты қадағалайды. Мақалада филогеографияның тарихи биогеографиядағы орны және оның биоалуантүрлілік туралы ғылымдар аясындағы байланыстырушы қызметтері қарастырылған.