Батыс Қазақстан облысы ауылшаруашылық жерлерін ара қашықтықтан зерделеу әдісімен бақылау (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Ауылшаруашылық жерлерін ара қашықытықтан зерделеу әдісі арқылы мониторинг жасау қазіргі кезде өзекті болып саналады, себебі, жер пайдалануын адативті-ландшафты негізде ұйымдастырғанда, сондай-ақ өндірістің негізгі құралы ретінде оның құндылығын анықтауда ғарыштық суреттер жерлердің құнарлығын сақтау және жаңарту үшін ең тиімді шараларын  анықтауға көмектеседі.Мақалада Батыс Қазақстан облысы ауылшаруашылық жерлерін ғарыштық суреттер арлықы зерттеу нәтижесі келтірілген, сонымен қатар олардың экологиялық жағдайына экспертті баға берілген.Сонымен қатар, зерттеу аймақтың мониторингісі ғарыштық сурет негізінде карта құрастыруды да мақсат етеді. Себебі карта, шаруашылықты нысандардың жерің ұйымдастыруға, схемалар құрастыруға, есептеуге,  жолдар мен елді-мекендерді жобалауға,  мелиорацияға және  т.б.  пайдаланады. Сол себептен, картада жердің пайдалану түрлері, елді-мекендер, суаратын және құрғақтанған жерлердің шекаралары көрсетілген.
Keywords: ауылшаруашылық жерлер; мониторинг; ғарыштық суреттер; дешифрлеру; картографиялау; экологиялық жағдай; экспертті баға