Қазақстанның оңтүстік-шығыс ауданындағы тұмандар (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Қазақстанның оңтүстік-шығыс ауданындағы тұмандардың негізгі сипаттамалары мен тұман болған күндер саныныңкеңістіктік құрылымы қарастырылған. Зерттеу материалы болып метеорологиялық күнделіктерден 1986 - 2010 жж. аралығында оңтүстік-шығыс Қазақстанның 5 станциясы (Айдарлы, Аксенгір, Ассы, Алматы (ОГМС) және Каменское плато). бойынша алынған мәліметтер табылады. Қазақстанның оңтүстік-шығыс ауданы бойынша тұманның орташа санының таралуының талдауы көрсеткендей ол біркелкі емес және көптеген себептерден бағынышты болады. Жер бедері күрделі аудандарда тұманның таралуы әркелкі. Сондай ауданның бірі болып Қазақстанның оңтүстік-шығысы табылады.
Keywords: тұман; негізгі сипаттамалары; әр ай және жылға тұман болған күндер саны; тұманның қайталанушылығы