Алматы қаласының жер телімдерінің бағасын белгілеуді қалыптастастыру мәселелері (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Бұл мақалада Алматы қаласының жер телімдерінің бағасын белгілеуді қалыптастастыру мәселелері қарастырылған. Жердің кадастрлық (бағалау) құнын анықтау кезінде  негізгі реттеуші  жер телімдерінің базалық  мөлшерлемесі және түзету коэффициенттері болып табылады. Салыстырмалы, аллокациялық және табыс әдістерін пайдалану арқылы  есептеулер жүргізу негізінде жер телімдерінің базалық мөлшерлемесіне өзгерген нарықтық жағдайды есепке ала отырып түзетулер енгізу ұсынылған. Жер телімдерінің нарықтық  бағасы үлкен шамада құбылады.  Жердің нарықтық құны кадастрлық құнын бірнеше есе өсіреді.Бұрыннан, мемлекеттік теңгерім назарын және жер қатынастарының субъектілерін  сақтау   мақсатында, оның маңыздылығы нарықтық құнынан  30%  төмен болып анықталатын.
Keywords: Алматы қ; төлемнің базалық мөлшерлемесі; түзету коэффициенті; жердің құны; бағалау әдістері