«Жасылкеңсе» тұжырымдаманыңнегізіндеэнергияүнемдеудіңқазіргікүнгіқағидалары (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Қазақстан Республикасы тұрақты дамыту қағидалары мен модулін мемлекеттің экономикалық және әлеуметтік даму барлық салаларына белсенді енгізетін дамыған мемлекеттерінің бірі болып табылады. «Жасыл кеңсе» тұжырымдама климат өзгерістеріне антропогендік әсеретуді төмендету, жаһандық көміртек нарығының жағдайы, адамның табиғат алдындағы өзжауапкершілігін түсінуге, халықтың экологиялық білімін арттыруға бағытталған тұрақты дамудың ең маңызды салаларының бірі болып табылады. Мақалада «Жасылкеңсе» тұжырымдаманың қағидалары, энергия және ресурстарды үнемдеу бойынша іс-шаралары ұсынылған. Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университетінің География және табиғатты пайдалану факультеті мысалында энергетикалық және экономикалық секторларының негізгі құрамдас бөлігін талдау арқылы тұжырымдаманың қағидаттарын енгізудің үлгілі қойылымы әзірленді және ұсынылды. Зауыттың жайларында энергия үнемдеу және тиімді тұтынужүйелерін тұрақты енгізу моделі ұсынылған.
Keywords: жасылкеңсе; жасылэкономика; ресурстардыүнемдеу; энергиянысақтау; тұрақтылықдаму