Орта Азия жеріндегі көлдердің тартылуы және қоршаған ортаның өзгеруі (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Орта Азия жері көптеген континенттік көлдерге бай. Арал теңізі Жер шарындағы ірі су қорларының бірі болып табылған. Өткен ғасырдың 50-60 жылдардың басында Орта Азия мен Қазақстанның жерлерін суару кезінде суды ғылыми негізсіз және бақылаусыз қолдануынан Арал теңізіне келетін су ағысы кенет азайып, 1980 жылдары мүлдем тоқтап қалды. Алаптың экожүйесіне антропогендік әсерлерінің нәтижесінде жағымсыз салдар орын алды: топырақтың тұздану, аймақтың шөлге айналуы және қоршаған ортаның өзгеруі. Мақалада антропогендік әсерлердің нәтижесінде Арал теңізі алабы су балансының өзгеруі және олардың жағымсыз экологиялық салдары қарастырылған.
Keywords: көлдер; Арал теңізі; су балансы; Орта Азия; шөлдену