Хромтау кен орнының геоэкологиялық жағдайы және оны әрмерзімді Landsat ғарыштық суреттер негізінде картографиялау (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Хромтау қаласының өнеркәсібі, негізінен, хромит рудаларын игеру бойынша тау-кен өнеркәсібінен және керамикалық плиталар мен құрылыс кірпіштерді өндіретін өндірістен тұрады. Сондықтан кішігірім қала аймағында халық, транспорт және өндіріс өнеркәсіптердің антропогендік ландашафттардың пайда болуыменен шоғырлануы бірінші қатарға экологиялық мәселелерді қарастыруды көздейді. Хром рудалары, қала және қала маңында ашық және шахты әдістерімен игерілуде. Осының бәрі қоршаған ортаның экологиялық жағдайына қатты әсер етеді.Антропогендік әсерден жер бедері өзгеруінің талдау үшін әр мерзімді ғарыштық суреттерді дешифрлеу негізінде аумақтың карталары құрастырылды.
Keywords: Хромтау; тау-кен өнеркәсібі; хромитті рудалар; карьерлер; ғарыштық суреттер; дешифрлеу; карта; қоршаған орта.