Мұнай кен орнындардағы инженерлік-геодезиялық қамсыз ету (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Мақалада мұнай кен орындарында жүргізілетін инженерлік-геодезиялық жұмыстарынын жинағы  қарастырылған. Инженерлік-геодезиялық жұмыстар зерттеулік, жобалау, құрылыс жұмыстардың өндіргіш негізін құрайды. Инженерлік-геодезиялық жұмыстардың дәлдіктері кен орынды игерудің сапасын арттырады, оның құндылық және пайдаланылмалы сипаттамасын белгілейді. Мұнай-газ саласында жаңа қуаттырдың  падалануға енгізуі, Қазақстан Республикасының ұлттық қауіпсіздігін жабдықтай отырып, инженерлік объектілерді зерттеу, жобалау, салу және пайдалану жөніндегі жоғары сапалы жұмыстарды талап етеді. Осылайша, Қазақстанның дамуының ағымдағы және стратегиялық мақсаттарынына жетуге әсері өте маңызды. Геодезиялық әдістерді пайдалануы жоғары дәлдікті қамтамасыз етеді және дөрекі қателерді шығартады.
Keywords: инженерлік-геодезиялық жұмыстар; мұнай кен орны; геодезиялық жабдықтар; мониторинг; инженерлік зерттеулер.