Алматы-Қорғастасжолықұрылысындағытопо-геодезиялықжұмыстар (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Геодезиялық жұмыстар құрылысты жобалаудың, салудың және құрылыс өндірісінің айырылмас бір бөлігі. Осы мақалада «Алматы-Қорғас» жол құрылысындағыгеодезиялық жұмыстардың мазмұны және технологиялық тізбегі, жұмыс реті, сатылары және негізгі технологиялық өндірісі ашылған. Осы жолдың құрылысындағыгеодезиялық жұмыстарды ұйымдастыру, жол мен құрылымдарды дұрыс және нақтылы жер бетіне орналастыру, олардың құрамдық және пландық элементтерін геометриялық пішіндеріне, нормативтік талаптарына сай өлшеу, есептеу және сызбаларды құрастыру, сонымен бірге жер бетіне түсіру үшін жасалатын үрдісті құрамды үлкен жұмыстар көрсетілген. Қазіргі заманғы геодезиялық әдістерге шолу жасай отырып, тиімді жолдары да қарастрылған.
Keywords: жол құрылысы; геодезия; трасса; дала жұмыстары; геодезиялық түсіріс