Көшкінқауіпті беткейлерді жер лазерлі сканерді қолданып зерттеу технологиясы (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Мақалада көшкінқауіпті беткейлерді жер лазерлі сканерлеу (ЖЛС) технологиясы мен қашықтан бақылау өлшемдері ұсынылады. Бұл жұмыс Қазақстанда алғаш рет  көшкінқауіпті беткейлерді жер лазерлі сканерімен зерттеу арқылы ерекшеленеді. Жер лазерлі сканерлеу әдісінің негізгі артықшылығы- геодезиялық мәліметтердің өте жоғарғы деңгейдегі дәлділігі және жер беті объектілер көрінісінің егжей- тегжейлігі. Бұл қар көшкіндерінің қалыптасуын зерттеуде, әсіресе, көшкіндер қозғалысын математикалық модельдеуде және көшкінқауіпті зоналарды зерттеуде үлкен маңызғы ие. ЖЛС арқылы- көшкін аудандары, көлемдері, қардың бастапқы зонасын, көшкін қалыптасқан орын туралы мәліметтерді алуға болады. Мақала авторлары ЖЛС – ді көшкінді болжау және одан  қорғануда бағалы құрал ретінде қолдануды ұсынады.
Keywords: жер лазерлі сканерлеу; Жердің сандық үлгісі; 3D үлгілеу; көшкінқауіпті беткей; қар көшкіндері