Орталық Қазақстан табиғи ортасының қауіпсіздік мәселесі (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Орталық Қазақстанның табиғи ортасы компоненнтерінің қауіпсіздік мәселесі, біріншіден, қатты пайдалы қазбалардың ұзақ уақыт бойы өндірілуімен және осыған байланысты энергиялық пен су ресурстарының көптен шығындануы, екіншіден, тау-кен өндірісінде ескі технологиялардың әлі күнге дейін қолдануы. Қатты пайдалы қазбалардың өндіруімен байланысты жұмыстар кешені тау-кен аудандарында және көршілес аумағында табиғи жағдайлардың барлық компоненттерінің өзгеруіне апарады.
Keywords: қатты пайдалы қазбалар; субаридті и аридті жағдайлар; тау-кен өндірісі; рудаларды өндіру әдісі; бедердің морфологиясы; ластану; жерасты және жербеті сулары; тау-кен өндірісінің қалдықтары; металлургиялық өнеркәсіп; литогендік негіз; техногендік әсер.