Джугджур таулы жүйесі өзен аңғарларының және шашырандылардың қалыптасуы (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Далалық жолаяқ зерттеулер, шашырандыларға байланысты ізденіс-барлау жұмыстар және Джугджур таулы жүйесінің өзен аңғарлары құрылысының мәліметтері негізінде олардың қалыптасуы және олармен байланысты шашырандылар қарастырылады.  Аңғарлар бедер пішіндерінің кешені сипатталған: флювиалды және басқа жаратылыстағы, бедер пішіндері мен элементтерінің өзара әрекеттілікке байланысты олардың және олармен негізделген шашырандылардың  дамуы, олардың қалыптасуындағы үдерістер мен сыртқы жағдайлары.   Экзарация және аккумуляция зоналарында кездеспейтін, бірақ олардың аралығындағы өтпелі учаскілерінде сақталынып қалған бірінші соңғыплейстоцен мұзданулардың шашырандылардың қалыптасуындағы әсерлік маңыздылығы анықталған.
Keywords: өзен аңғарлары; қалыптасуы; құрылысы; шашрандылардың сақталуы