Спутниковый мониторинг состояния снежников Северного Тянь-Шаня и Джунгарского Алатау в период 1993-2014 годов по данным LANDSAT 5,7,8. LANDSAT 5,7,8 мәліметі бойынша 1993-2014 жылдар аралығындағы Солтүстік Тянь-Шань мен Жоңғар Алатауының қарлы жерлеріні (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
По данным LANDSAT 5,7,8 за период 1993-2014 годов на 60 тестовых площадках расположенных в пределах Заилийского Алатау, Кунгей Алатоо и Джунгарского Алатау проведен мониторинг сезонных минимумов площади снежников. Получены однородные ряды данные диагностирующие многолетнюю динамику снежности высокогорных территорий в период 1994-2014 годов.  Регистрируется соабовыраженная тенденция на уменьшение снежности Заилийского Алатау и Кунгей Алатоо, и отсутствие тренда в Джунгарском Алатау. LANDSAT 5,7,8 мәліметінің 1993-2014 жылдар аралығы бойынша Ілі-Алатау, Күнгей Алатау мен Жоңғар Алатауының қарлы жерлерінің, 60 тесттілік алаңдарының мезгілдік минимум көлемінің мониторигісі жүргізілген. 1994-2014 жылдар аралығы бойынша біркелікті қатарлар деректері шығарылған, олар биік таулардың қарлы жерлерінің серпінінің диагностикасың жүргізеді.Жоңғар Алатауында трендтерінің жоқтылығы байқалған және Ілі-Алатау мен Күнгей Алатаудың қарлы жерлерінің азайған тенденциясы тіркелген.