Қазақстан Республикасы көші-қон мәселесіне демографиялық талдау (1991-2013 жж.). Қазақстан Республикасы көші-қон мәселесіне демографиялық талдау (1991-2013 жж.) Қазақстан Республикасы көші-қон мәселесіне демографиялық талдау (1991-2013 жж.). Демографич (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Бұл мақалада көші-қон туралы классикалық теориялар мен шет елдердің озық тәжірибелері және жетістіктері қарастырылған. Қазақстан территориясы бойынша көші-қон ауқымының ерекшелігі, кеңістіктегі орналасу жағдайы, көлемі мен даму қағидалары, көші-қон үрдістерін бақылау және реттеу, еңбек көші-қонын басқару және жоспарлау сипатталған. Ішкі және сыртқы көші-қон көрсеткіштеріне талдау беріліп, оның негізгі себептері қарастырылған. Қарастырылып отырған көші-қон сұрақтары георафиялық тұрғыдан зерттеу материалының өзекті мәселелерінің бірі болып саналады. 1991-2013 жылдар аралығындағы мемлекетаралық көші-қонның нақтылы көрсеткіштері бойынша келушілер санының азаюы сипатталған. Қорытынды бөлімде нақты себептер, ұсыныстар мен пікірлерді жинақтау арқылы еліміздің тұрақты дамуының қажеті үшін көші-қон мәселесін реттеу керектігі туралы айтылады. В данной статье рассматриваются классические теории миграции, передовой опыт и достижения зарубежных стран. В работе говорится о необходимости регулирования и контроля процессов миграции, управления и планирования трудовой миграции на территории Казахстана. Проведен анализ внутренней и внешней миграции, выявлены ее основные причины. Рассматриваемые вопросы миграции с географической точки зрения, являются одним из важных актуальных проблем материалов исследования. В период 1991-2013 гг. по достоверным показателям межгосударственной миграции наблюдается заметное уменьшение количества прибывающих. В заключении авторы разъясняя причины, предлагая свои мнения и предложения для устойчивого развития страны указывают на необходимость регулирования процесса миграции.
Keywords: көші-қон; мигрант; транзит; диаспора; инвестор; виза; технология; индустрия; эммигрант; иммигрант; урбандану; экология; миграция; эмигрант; урбанизация; экология.