Қазақстандағы урбандалудың даму деңгейі. Проблемы развития урбанизационных процессов в Казахстане. (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Қазақстанда кеңес кезеңі тарихында үлкен көңіл қала қалыптасуының мәселелеріне бөлінген болатын, әсіресе қалалар даму  жүйесін орналастыруға. Бұл  жерде басым ауылдық орналастыруды  ескерген. Қалалар тек қана, Қазақстан экономикалық айырмашылықтар  аймақтық  теңестіруде ғана  емес,  елдің әлеуметтік-экономикалық, ғылыми-техникалық және мәдени дамуында  рөл атқаруы тиіс. Берілген мақалада Қазақстандағы әкімшілік-аумақтық талдау жасалынып, қала халқы санын өсу деңгейі көрсетіледі. Сонымен қатар, қала халқының саны бойынша Қазақстан қалаларының типологиясы жасалынған. В Казахстане в советский период истории уделялось большое внимание проблемам градоформирования,  особенно развитию системы городского расселения. Это обусловлено тем, что здесь преобладало сельское расселение. Города должны были сыграть значительную роль не только в выравнивании региональных различий экономики Казахстана, но и главным образом создать своего рода опорные базы для социально-экономического, научно-технического и культурного развития страны. В данной статье проанализированы количественные показатели  городских территорий и городского населения Казахстана, а также составлена типология городов по  численности населения.
Keywords: урбандалу; қала халқы; қала; елді мекен; аудан; Қазақстан; урбанизация; городское население; город; населенный пункт; район; Казахстан.