(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Технологиялық өндірістің барлық қалдықтарын өзіне жинақтайтын өзен ағындысы табиғи ресурстарды экстенсивті пайдалану кезінде антропогендік ықпалдарға өте сезімтал, су ресурстарының жалпы экологиялық жағдайында өте жағымсыз әсер етеді. Өзен жүйелерін қайта қалпына келтіру мәселелері жер-су ресурстарын қорларын ұтымды пайдалануды және алапта экологиялық тепе-теңдікті сақтауды қамтамасыз ететін табиғатты ұтымды басқарудың негізгі міндеттерімен тығыз байланысты болуы керек.